Zimbabwe
een land om niet te vergeten

In februari 2005 ben ik voor het eerst naar Zimbabwe in Zuid-Afrika geweest met vrienden Emil en Hetty Scheerder en Ed van ’t Klooster. Voor hen was het al de derde keer dat ze dit prachtige land met mooie, vriendelijke mannen, vrouwen en kinderen bezochten.

Het doel van deze reis was het kopen van kunst, vooral in het bijzondere beeldhouwersdorp Tengenenge, dat 150 km ten noorden van de hoofdstad Harare ligt.
Dit ‘art centre’ is in 1966 gesticht door Tom Blomefield op het landgoed van zijn voormalige tabaksplantage.
Uit serpentijnsteen en de nog hardere steensoort ‘ springstone’, afkomstig uit de bergketen ‘The Great Dyke’, hakken gerenommeerde manlijke en vrouwelijke kunstenaars, maar ook jonge, beginnende beeldhouwers, hun beelden. Ze leven met hun gezinnen in woon/werkgemeenschap Tengenenge in eenvoudige hutjes.

We hebben met succes van zoveel mogelijk kunstenaars beelden gekocht in uiteenlopende steenkleuren, stijlen en onderwerpen. Die onvergetelijke dagen in gastvrij Tengenenge hebben grote indruk op mij gemaakt.
De door ons geselecteerde beelden zijn in een container verscheept naar Nederland en tijdens een verkoopexpositie verkocht aan vrienden en kennissen in Amersfoort.

Een deel van het verkoopbedrag maken we over aan het wezenproject ‘ Child Future Africa’ in Zimbabwe. Van dat geld kunnen kinderen die door AIDS in de familie wees geworden zijn een opleiding volgen.

Foto's: klik hier